Πολιτικό χάος δίχως τέλος για το Brexit

0
2019 26
2019 26

Πολιτικό χάος δίχως τέλος στη Βρετανία μετά και τη νέα αποτυχία της Βουλής να υπερψηφίσει κάποια από τις τέσσερις νέες προτάσεις για ήπιο Brexit. Το σενάριο εξόδου χωρίς συμφωνία ενισχύεται, υπογραμμίζει ο επικεφαλής διαπραγματευτής του ευρωπαϊκού μπλοκ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ. Το Λονδίνο θα ξεκαθαρίσει τη θέση του έως τις 10 Απριλίου, διαμηνύει η Τερέζα Μέι.

Όπως μεταδίδουν Βρετανοί δημοσιογράφοι, μετά και το πολύωρο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, η Τερέζα Μέι σκέφτεται να υποβάλει για τέταρτη φορά τη συμφωνία στο βρετανικό κοινοβούλιο, ωστόσο, συναντά εμπόδια από τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος της ζητά να συμπεριλάβει σημαντικές αλλαγές σε αυτήν.

Πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου επιβεβαίωσε ότι θα επέτρεπε την συζήτηση και έγκριση, ακόμη και μέσα στην ίδια μέρα, του νομοσχεδίου της Ιβέτ Κούπερ, που αποκλείει την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεσμεύοντας την κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του άρθρου 50.

Ο Μπέρκοου έκρινε ότι δεν αποτελεί «παράβαση» να διεξαχθούν όλα τα στάδια του νομοσχεδίου την Πέμπτη -ενώ υπό κανονικές συνθήκες θα χρειάζονταν πιθανόν κάποιοι μήνες- εξαιτίας του επείγοντος χαρακτήρια του θέματος, αφού προβλέπεται έξοδος της χώρας την επόμενη Παρασκευή.

Η κατάθεση του νομοσχεδίου αυτή την εβδομάδα ενδέχεται να μην αφήσει χρόνο στην Τερέζα Μέι να επιχειρήσει να προγραμματίσει μία τέταρτη ψηφοφορία για την συμφωνία της, όπως ακούγεται ότι ίσως επιχειρούσε αύριο ή την Πέμπτη, εάν και πάλι καταλάβουν τον προγραμματισμό του κοινοβουλίου οι βουλευτές για να ψηφίσουν πάνω στο νομοσχέδιο της Ιβέτ Κούπερ.

Προσπάθεια για έξοδο με συμφωνία

Τη νέα διακομματική προσπάθεια, που έχει στόχο να σταματήσει μία έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία στις 12 Απριλίου, επιχειρεί να προωθήσει ομάδα βουλευτών με επικεφαλής τον βουλευτή του Συντηρητικού κόμματος Όλιβερ Λέτουιν (που είχε πετύχει τη διεξαγωγή των ενδεικτικών ψηφοφοριών), των Εργατικών Ιβέτ Κούπερ και Νικ Μπολς, ο οποίος παραιτήθηκε χθες και είναι πλέον ανεξάρτητος.

Αυτή τη φορά εξετάζουν την πιθανότητα να καταθέσουν τις επόμενες ώρες στο κοινοβούλιο ένα νομοσχέδιο που θα αποκλείει την έξοδο χωρίς συμφωνία και θα δεσμεύει την κυβέρνηση να εκτελέσει αυτή την πρόταση, ζητώντας μία παράταση του άρθρου 50. Εάν γίνει δεκτή η πρόταση για συζήτηση στο κοινοβούλιο, τότε το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την Πέμπτη.

«Βρισκόμαστε σε μία πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση με σοβαρό τον κίνδυνο μίας μη συμφωνίας σε δέκα μέρες. Η πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να εμποδίσει κάτι τέτοιο. Πρέπει να βρει ένα σχέδιο και να πει πόση παράταση πιστεύει ότι χρειάζεται μέχρι να διευθετηθεί το θέμα. Αν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει επειγόντως, τότε είναι ευθύνη του κοινοβουλίου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει κάτι τέτοιο», δήλωσε η Ιβέτ Κούπερ.

Από την πλευρά του ο Όλιβερ Λέτουιν δήλωσε ότι «είναι η τελευταία προσπάθεια για να εμποδίσουμε τη χώρα να εκτεθεί στους κινδύνους από μία έξοδο χωρίς συμφωνία. Κατανοούμε ότι αυτό είναι δύσκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE