Παρεμβάσεις για τους Ρομά σε τέσσερις τομείς της Εθνικής Στρατηγικής

0
Παρεμβάσεις για τους Ρομά σε τέσσερις τομείς της Εθνικής Στρατηγικής

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά, τιμούν την ημέρα της πρώτης διεκδίκησης των δικαιωμάτων των Ρομά, προωθώντας την υλοποίηση παρεμβάσεων στους τέσσερις τομείς της Εθνικής Στρατηγικής.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, στον τομέα της στέγασης-υποδομών προχωρά άμεσα η υλοποίηση πρότυπων παρεμβάσεων για την ανάπτυξη οργανωμένων χώρων μετεγκατάστασης, τύπου κοινωνικής κατοικίας, σε Δήμους της Χώρας.

Παράλληλα, δημοσιεύονται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) δράσεις που αφορούν στην Επιδότηση Ενοικίου, στη Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης (δομές ατομικής υγιεινής, πολύκεντρα) και δράσεις προώθησης στην απασχόληση για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Νέες Θέσεις Εργασίας.

Επιπρόσθετα, προκηρύσσεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, πρόσκληση που αφορά στην παροχή εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών Ρομά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

«Η ένταξη του πληθυσμού Ρομά είναι εφικτή στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό αναδείχθηκε σήμερα συμβολικά αλλά και ουσιαστικά μέσω της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού να φιλοξενήσει στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους της κοινότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η παρουσία Κοινωνικών Λειτουργών και Διαμεσολαβητών Ρομά που εργάζονται στο πεδίο, νέων πτυχιούχων και μαθητών Ρομά, καθώς και εκπροσώπων των συλλογικοτήτων τους, με την ενεργή τους συμμετοχή προς το στόχο της κοινωνικής ένταξης, απέδειξε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά ότι τα παραδείγματα αυτά μπορούν να αποτελέσουν φωτεινά πρότυπα για τις γενιές των νέων Ρομά που αποτελούν το όραμα και την ελπίδα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Τσίπρας: Δημιουργούμε πλέγμα πολιτικών στήριξης των συμπολιτών μας Ρομά (video-photo gallery)

http://bit.ly/2JXh8SE