Ουσιαστικά βήματα κυβέρνησης-τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

0
2019 264
2019 264

Με ορίζοντα την 15η Φεβρουαρίου, ημέρα που λήγει ουσιαστικά το χρονικό περιθώριο που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας, προκειμένου να παρουσιάσει στους πιστωτές συγκεκριμένη πρόταση για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, συνεχίζονται οι συζητήσεις κυβέρνησης και τραπεζιτών.

Μπορεί η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να μην οδήγησε σε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ακανθώδες ζήτημα των ορίων προστασίας της κύριας κατοικίας, ωστόσο- σύμφωνα με πληροφορίες- έγιναν ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης.

Ο συγκερασμός των υψηλών στόχων: να προστατευθεί πραγματικά η πρώτη κατοικία, να αποκλειστούν οι κακοπληρωτές από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και από την άλλη να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι για το τραπεζικό σύστημα οι οποίοι θα έβλαπταν το σύνολο της οικονομίας, αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα.

Και από τις δύο πλευρές γίνεται λόγος για «σημαντική πρόοδο» αλλά, όπως σημειώνουν, απομένουν ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες, κάποιες εκ των οποίων είναι κρίσιμες. Τις λεπτομέρειες αυτές θα συζητήσουν εκ νέου οι δύο πλευρές τις επόμενες ημέρες για να καταλήξουν σε συγκεκριμένη πρόταση προς τους πιστωτές.

Στην παρούσα φάση τουλάχιστον απορρίπτεται το ενδεχόμενο νέας παράτασης του νόμου Κατσέλη (λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου) και επιδιώκεται η ψήφιση του νέου πλαισίου νωρίτερα από τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση της Κομισιόν.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος


Σχετική είδηση: «Καυτή» εβδομάδα για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο πλαίσιο για την πρώτη κατοικία (video)

http://bit.ly/2JXh8SE