Οριστικό τέλος για το εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης Google+

0
Οριστικό τέλος για το εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης Google+

Εκτός λειτουργίας είναι από σήμερα, (Τρίτη 2 Απριλίου) ο ιστότοπος Google+, που δεν κατάφερε τελικά να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό χρηστών ώστε να ξεπεράσει το Facebook, το οποίο παραμένει- ως τώρα- το δημοφιλέστερο εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως.

Το Google+ ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011 και υπήρξε η τέταρτη απόπειρα της Google να δημιουργήσει ένα κοινωνικό δίκτυο. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της εταιρείας, περίπου 500 εκατομμύρια χρήστες είχαν δημιουργήσει λογαριασμό στο συγκεκριμένο εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, πολύ λίγοι το χρησιμοποιούσαν πραγματικά, ως εκ τούτου η «επιβίωσή» του ήταν αμφίβολη, ενώ η είδηση για το οριστικό τέλος της λειτουργίας του είχε ανακοινωθεί από την Google πριν από μερικούς μήνες.

Η επίσημη αιτιολογία της εταιρείας για τη συγκεκριμένη απόφαση ήταν «η χαμηλή χρήση του και οι δυσκολίες να διατηρηθεί ένα πετυχημένο προϊόν, που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των χρηστών». Σύμφωνα με την παραδοχή των ίδιων των αρμόδιων της Google, στο 90% των περιπτώσεων, οι χρήστες του Google+ δεν το χρησιμοποιούσαν για πάνω από πέντε δευτερόλεπτα.

Η δημοτικότητα του συγκεκριμένου εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης είχε μειωθεί μετά και από τη μεγάλη διαρροή προσωπικών δεδομένων των χρηστών της πλατφόρμας, τον Μάρτιο του 2018 που αποκαλύφθηκε έξι μήνες αργότερα. Το εν λόγω συμβάν προκάλεσε αντιδράσεις, μολονότι  η Google είχε ανακοινώσει ότι δεν εντοπίσθηκαν ποτέ ενδείξεις πως υπήρξε κακόβουλη εκμετάλλευση των «προφίλ» των χρηστών. Ένα παρόμοιο συμβάν, ωστόσο, που συνέβη μετά την πρώτη διαρροή δεδομένων, φαίνεται πως αποτέλεσε την «χαριστική βολή» για το Googe+.

Από σήμερα (Τρίτη 2 Απριλίου) όλα τα «προφίλ» και οι ιστοσελίδες των χρηστών του Google+ διαγράφονται αυτομάτως, καθώς επίσης τα βίντεο και οι φωτογραφίες που έχουν αποθηκευτεί στα αντίστοιχα «άλμπουμ» του δικτύου. Η διαγραφή δεν επηρεάζει άλλα αρχεία των χρηστών, για παράδειγμα φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αποθηκευτεί μέσω άλλων διαθέσιμων εφαρμογών της εταιρείας.

Ο λογαριασμός Google του χρήστη, που είναι συνδεδεμένος με υπηρεσίες όπως το Gmail, το Maps και το YouTube, θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά ο προσωπικός λογαριασμός Google+, που αφορούσε μόνο αυτό το κοινωνικό δίκτυο, θα διαγραφεί.

Ο διαδικτυακός τόπος Google Cemetery θα «φιλοξενεί», από εδώ και στο εξής, άλλη μια εφαρμογή της Google που δεν κατάφερε να «αποδώσει καρπούς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP /Paul Sakuma

http://bit.ly/2JXh8SE