ΟΛΜΕ: Απεργία στις 24 Απριλίου – Καταγγελίες για τις σχολικές εκδρομές

0
2019 65
2019 65

Με απόφασή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ ανακοίνωσε την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας και διοργάνωση συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας την Παρασκευή 12/4/2019.

Όπως αναφέρει (διαβάστε το αναλυτικό πλαίσιο) η ΟΛΜΕ: «Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για «τη νέα Γ΄ Γενικού Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση» που θα ψηφιστούν και θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά για την Γ’ Λυκείου του 2019-2020 είναι σε αντιεκπαιδευτική κατεύθυνση».

Για προβλήματα που έχουν προκύψει σε σχολικές εκδρομές, η ΟΛΜΕ ανακοίνωσε τα εξής:
Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ «καταγγέλλει την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε σε σχολεία της Περιφέρειας Αττικής σχετικά με τις σχολικές εκπαιδευτικές εκδρομές. Συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο, εκμεταλλευόμενο το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που αφορά στη διεξαγωγή μειοδοτικών διαγωνισμών και καταθέτοντας μη ανταγωνιστικές χαμηλές προσφορές, ανακηρύχθηκε μειοδότης σε αρκετά σχολεία. Το συγκεκριμένο πρακτορείο, αφού εισέπραξε μεγάλα χρηματικά ποσά από τα σχολεία, επικαλούμενο διαφόρους λόγους, δεν πραγματοποίησε τις εκδρομές και μέχρι σήμερα δεν έχει επιστρέψει τα καταβληθέντα ποσά.

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, με αφορμή το παραπάνω γεγονός, τόσο στην τελευταία του συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για το θέμα του νέου ΓΕΛ, όσο και σε παλιότερες συναντήσεις, έχει επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του πλημμελούς και αναχρονιστικού, σε ορισμένα σημεία, θεσμικού πλαισίου διεξαγωγής των σχολικών εκδρομών. Τα προβλήματα αυτά αφορούν στην ασφάλεια και υγεία των μαθητών-τριών εκδρομέων, στην προστασία των συνοδών εκπαιδευτικών από κινδύνους που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των εκδρομών, και των γονέων και κηδεμόνων από φαινόμενα οικονομικών ατασθαλιών. Επίσης, ζητήσαμε να ελεγχθούν οι πρακτικές του συγκεκριμένου τουριστικού πρακτορείου ως προς τη νομιμότητά τους.

Το Υπουργείο Παιδείας μέχρι στιγμής, πέρα από δηλώσεις κατανόησης και συμπαράστασης και υπόσχεσης για επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια στήριξης των μαθητών και των γονέων που υπέστησαν την πρωτοφανή αυτή ταλαιπωρία, αλλά και των διευθυντών και των καθηγητών που δέχονται δικαιολογημένη πίεση από τους γονείς για το ζήτημα των καταβληθέντων χρηματικών ποσών.

Το Δ.Σ της ΟΛΜΕ απαιτεί:
• Την άμεση ενεργοποίηση της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, έτσι ώστε να διερευνηθεί σε βάθος η συγκεκριμένη υπόθεση, να αποδοθούν ευθύνες στο ταξιδιωτικό γραφείο και να επιστραφούν τα χρήματα στους δικαιούχους.
• Την αλλαγή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου, ώστε να εξασφαλίζει πρωτίστως την ασφάλεια μαθητών/-τριών και συνοδών, αλλά και τις καλύτερες δυνατές συνθήκες πραγματοποίησης των σχολικών εκδρομών για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς και κηδεμόνες».

http://bit.ly/2JXh8SE