«Οι Αλώβητοι»: Το τρίτο βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη

0
2019 5
2019 5

To Σάββατο 11 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του Βασίλη Τσιράκη.

«Οι Αλώβητοι», όπως είναι ο τίτλος του, είναι όπως αναφέρουν οι εκδόσεις «Τόπος»: «Ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα που γεννιέται στις συμπληγάδες του εμφύλιου, ταξιδεύει στην πολιτική προσφυγιά της Τασκένδης, περνά μέσα από τα πέτρινα χρόνια του ’50, συνεχίζει στην ελπιδοφόρα δεκαετία του ’60, βρίσκεται στο φλεγόμενο Παρίσι τον Μάη του ’68, για να επιστρέψει στη χούντα των συνταγματαρχών και να ψάξει το τέλος του στη βραδιά της εκκένωσης του Πολυτεχνείου.

Ο χειρουργός Πασχάλης, γιος κατατρεγμένου εργάτη από τον Βόλο, η Μυρτώ, ατίθαση κόρη μικρασιάτη υφασματέμπορου και ο πεισματάρης αδελφός της Πέτρος, ο Βίκτωρας και η Βιργινία, παιδιά βιομήχανου από την Οδησσό, ο «τουρκόσπορος» Μήτρος και η εύμορφη Καλλιόπη, προσφυγόπουλα που καταλύουν με τους ανταρτόπληκτους στο Καραβάν Σαράι, ο φτωχός βιοπαλαιστής Στάθης που έχασε τον πατέρα του στην εκστρατεία της Ουκρανίας, η ευαίσθητη Διαμαντένια, αλλά και ο νεαρός ζωγράφος Κλοντ-Πιερ μπλέκονται στα δίχτυα της ιστορίας για να μεταμορφωθούν από τα γεγονότα της εποχής, όπως ακριβώς και η Θεσσαλονίκη μεταμορφώνεται χρόνο με τον χρόνο από τη νέα μόδα της αντιπαροχής, αλλά και την εμμονή των κρατούντων να θάψουν οριστικά το παρελθόν της.
Κάποιοι, σε πείσμα των «φονιάδων καιρών», πασχίζουν να βγουν αλώβητοι κρατώντας ζωντανή τη μνήμη. Θα τα καταφέρουν;

Ο Βασίλης Τσιράκης γεννήθηκε στην Καρδίτσα το 1961. Τα εφηβικά του χρόνια τα πέρασε στον Βόλο, ενώ από το 1980 ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπούδασε στο φυσικό τμήμα του ΑΠΘ. Εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση και αρθρογραφεί για θέματα τέχνης και πολιτισμού στον περιοδικό Τύπο και στο διαδίκτυο. Εργογραφία: «Θεσσαλονίκη 2003», ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, 2003. Οι ποδηλάτες του χρόνου, μυθιστόρημα, εκδόσεις Κοχλίας, 2004. Ακορντεόν, βιολί και φυσαρμόνικα, μυθιστόρημα, εκδόσεις ΚΨΜ, 2007. Μετεωρολογικό δελτίο, θεατρικό, Παραβάτες της σκηνής, 2009. «Ένα συν ένα», ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας, 2010. «Το παγκάκι», ταινία μικρού μήκους, 2014. «Εναλλακτική λύση», ταινία μικρού μήκους μυθοπλασίας, 2015 (Βραβείο διαγωνισμού σεναρίου Greek London Film Festival). Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: Σελανίκ (2012) και Τα χρόνια ανάμεσα (2016).

Info
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΡΑΚΗΣ
Οι αλώβητοι
Σελ.: 512 • Σχήμα: 14 x 21
ISBN: 978-960-499-283-6 • Τιμή: 17,00 €
1η έκδοση: ΜΑΡΤΙΟΣ 2019

http://bit.ly/2JXh8SE