Νέα σελίδα για την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης

0
Νέα σελίδα για την ελληνική βιομηχανία ζάχαρης

Το σήμα για την έναρξη της φετινής καλλιεργητικής περιόδου τεύτλων, και βέβαια τη λειτουργία των εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ) σε Πλατύ Ημαθίας και Ορεστιάδα Έβρου, έδωσαν και επίσημα σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, ο υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής, Λούκας Φέκερ και μερίδα παραγωγών, διαψεύδοντας έτσι από κοινού όσους έβλεπαν τους τίτλους τέλους της εταιρείας.

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας επισήμανε ότι η όλη διαδικασία φέτος θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή της Innovation Brain και των Hellenic Farmers Company που θα συμμετέχουν με ποσοστό 20% στο νέο σχήμα που θα «τρέχει» από πολύ σύντομα τη βιομηχανία.

Μάλιστα, στο σημείο αυτό ο κ. Πιτσιόρλας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά, «έχουμε μία σοβαρή επενδυτική πρόταση, που αποδέχεται και η Tράπεζα Πειραιώς», διατύπωσε την εκτίμησή του ότι «πολύ σύντομα θα ολοκληρωθεί η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών». Διευκρίνισε επίσης ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει πολύ σύντομα έτοιμο το επενδυτικό του σχέδιο για την εξυγίανση της ΕΒΖ, το οποίο και θα αντικαταστήσει αυτό που κατατέθηκε ήδη στο δικαστήριο από την Τράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της βιομηχανίας στα άρθρα 106 β & δ του πτωχευτικού κώδικα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πιτσιόρλας επανέλαβε ότι η τακτοποίηση των οικονομικών οφειλών προς τους εργαζόμενους της εταιρείας (2 εκατ. ευρώ) και τους τευτλοπαραγωγούς (2,5 εκατ. ευρώ) θα γίνει από την ΕΒΖ με την παρούσα της μορφή και επανέλαβε ότι η καταβολή του deminimis ύψους 1 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «είναι θέμα ημερών, αν όχι ωρών».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Innovation Brain, Λούκας Φέκερ, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» τη σημερινή ημέρα και ευχαριστώντας δημόσια τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη «σοφή» και «δυναμική» του πολιτική που συντέλεσε θετικά στο να μην χαθεί η φετινή τευτλοκαλλιεργητική περίοδο, αλλά και να μην «ναυαγήσει» η συμφωνία που βρίσκεται προ πυλών να τελεσφορήσει, επισήμανε ότι «θα τρέξουμε τη φετινή παραγωγή, αλλά και το πρόγραμμα εξυγίανσης με αμερικανικά κεφάλαια».

 

Ανακουφισμένος και χαρούμενος, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Αθανάσιος Πίππας, επισημαίνοντας ότι εξασφαλίστηκε «καλό τιμολόγιο φέτος για τους παραγωγούς» και στο πλαίσιο αυτό διατύπωσε την εκτίμησή του ότι «θα πετύχουμε τουλάχιστον διπλασιασμό των περσινών εκτάσεων που καλλιεργήθηκαν και που ανέρχονταν σε 13.000 στρέμματα».

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE