Λυρίδες: Η ανοιξιάτική «βροχή» των αστεριών κορυφώνεται και στην Ελλάδα

0
Λυρίδες: Η ανοιξιάτική «βροχή» των αστεριών κορυφώνεται και στην Ελλάδα

Σήμερα το βράδυ (22/4), Μεγάλη Δευτέρα προς χαράματα Μεγάλης Τρίτης, οι Λυρίδες, η πρώτη «βροχή» από «πεφταστέρια» της άνοιξης θα κορυφωθεί στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, στον οποίο ανήκει και η Ελλάδα.

Λόγω της πανσελήνου η οποία προηγήθηκε στις 19 Απριλίου, ο ουρανός θα είναι αρκετά φωτεινός κάτι που σημαίνει ότι η παρατήρηση του φαινομένου της «βροχής» των αστεριών θα είναι πιο δύσκολη. Με την προϋπόθεση ότι ο καιρός θα είναι ανέφελος, οι διάττοντες αστέρες θα είναι ορατοί περίπου έως τη Μεγάλη Πέμπτη.

Το 687 π. Χ. οι Κινέζοι κατέγραψαν για πρώτη φορά την εν λόγω βροχή των διαττόντων, η οποία φαινομενικά προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και πιο συγκεκριμένα από τον αστέρα Βέγα (‘Αλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του  αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού στο βόρειο ημισφαίριο.

Ωστόσο, η πραγματική πηγή προέλευσης των Λυρίδων είναι ο κομήτης C/1861 G1 «Θάτσερ», τον οποίο ανακάλυψε το 1861 ο αμερικανός Α. Θάτσερ. Στο πέρασμά του, ο κομήτης αφήνει μια ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του κατά τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα προκαλώντας τη «βροχή» των Λυρίδων κάθε χρόνο.

Οι Λυρίδες θεωρούνται μια μέση «βροχή» αστεριών και στο αποκορύφωμά τους υπολογίζεται ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και πυρακτώνονται μέχρι 20 μετέωρα ανά ώρα με ταχύτητα έως 50 χιλιομέτρων. Μερικές φορές δημιουργούν φωτεινά «πεφταστέρια» με μακριές ουρές που παραμένουν ορατές στον ουρανό για αρκετά δευτερόλεπτα. Υπήρξαν χρονιές, που τα «πεφταστέρια» των Λυρίδων έφτασαν ακόμη και τα 100 ανά ώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: CC Broken Inaglory SA 3.0

 

 

 

 

http://bit.ly/2JXh8SE