Λιβύη: Ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ προειδοποιεί τον Χαλίφα Χάφταρ για «έναν πόλεμο χωρίς νικητή»

0
Λιβύη: Ο Φαγιέζ αλ Σάρατζ προειδοποιεί τον Χαλίφα Χάφταρ για «έναν πόλεμο χωρίς νικητή»

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης Φαγιέζ αλ Σάρατζ δεσμεύθηκε χθες Σάββατο να υπερασπιστεί την Τρίπολη από τις δυνάμεις που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ενώ τον προειδοποίησε για την προοπτική «ενός πολέμου χωρίς νικητή». Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Φάρατζ κατηγόρησε τον Χάφταρ ότι έκανε πραξικόπημα, τονίζοντας ότι τα στρατεύματά του θα αντιμετωπιστούν «με δύναμη και ισχύ».

«Τείναμε τα χέρια μας στην ειρήνη», όμως ο στρατάρχης Χάφταρ έκανε πραξικόπημα, κατήγγειλε ο αναγνωρισμένος από τη διεθνή κοινότητα πρωθυπουργός της Λιβύης. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει εντολές «να αντιμετωπίσουν την απειλή αυτών που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν (τη χώρα) και να εκφοβίσουν τους πολίτες», πρόσθεσε ο Φάρατζ, υπογραμμίζοντας ότι οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη.

Η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη και την Πέμπτη ξεκίνησε επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης, και της κυβέρνησης εθνικής ενότητας με έδρα τη λιβυκή πρωτεύουσα κινδυνεύει να βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Ο Σάρατζ κατηγόρησε τον Χάφταρ ότι προκάλεσε «έναν πόλεμο χωρίς νικητή» και «κατέστρεψε τις προσπάθειες των Λίβυων και της διεθνούς κοινότητας να βρεθεί μια ειρηνική λύση» στην κρίση.

Υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες στις οποίες είχαν καταλήξει στις συναντήσεις που είχαν, ο Σάρατζ εκτίμησε ότι ο αντίπαλός του «πρόδωσε τη συμφωνία» και «προσπάθησε να με μαχαιρώσει πισώπλατα».

Στη διάρκεια της πιο πρόσφατης συνάντησής τους στο Αμπού Ντάμπι στα τέλη Φεβρουαρίου οι δύο άνδρες συμφώνησαν μεταξύ άλλων στον σχηματισμό ενιαίας κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών πριν το τέλος του έτους.

Στο μεταξύ, αψηφώντας τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αυτοσυγκράτηση, οι δυνάμεις του Χάφταρ συνέχισαν και χθες Σάββατο την προέλασή τους στην Τρίπολη, η οποία όμως έχει επιβραδυνθεί από τις δυνάμεις που είναι πιστές στην ΚΕΕ.

Οι δυνάμεις αυτές εξαπέλυσαν για πρώτη φορά τουλάχιστον μία αεροπορική επιδρομή εναντίον θέσεων του ΛΕΣ περίπου 50 χιλιόμετρα νότια της Τρίπολης, στην περιοχή αλ Αζιζίγια, επεσήμανε ο ΛΕΣ, ο οποίος δεσμεύθηκε να απαντήσει.

Η δύναμη προστασίας της Τρίπολης, μια ένωση πολιτοφυλακών πιστών στην ΚΕΕ, επιβεβαίωσε ότι «σφοδρές» αεροπορικές επιδρομές εξαπολύθηκαν εναντίον του ΛΕΣ από το αεροδρόμιο της Μίτιγκα στην Τρίπολη και της Μιζουράτα. Στο έδαφος οι μάχες μεταξύ των δύο πλευρών εντείνονται νότια της Τρίπολης. Τουλάχιστον μία ένοπλη ομάδα από τη Μιζουράτα, «η ταξιαρχία 166», έχει φτάσει στην πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στην αντεπίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE