Κυβέρνηση και θεσμοί συζητούν από σήμερα για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

0
Κυβέρνηση και θεσμοί συζητούν από σήμερα για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση

Στις 2 μετά το μεσημέρι στο υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκινούν οι συζητήσεις κυβέρνησης – θεσμών στο πλαίσιο της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. Οι διαβουλεύσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν την Τετάρτη 8 Μαΐου, με την έκδοση σύντομης ανακοίνωσης από την πλευρά των δανειστών με το αποτέλεσμα των επαφών του  τρίτου μεταπρογραμματικού κύκλου.

Τα θέματα που θα βρεθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων με τους τέσσερις επικεφαλής σύμφωνα με πληροφορίες είναι:

-Τα θετικά μέτρα του 1 δισ. που θα ανακοινώσει τα επόμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το υπερπλεόνασμα του 2019, το οποίο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 4,1% έναντι αρχικής πρόβλεψης για 3,6%. Η διαφορά του 0,6% του ΑΕΠ σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο (3,5%) αντιστοιχεί σε δημοσιονομικό χώρο 1,14 δισ. ευρώ.

-Οι ρυθμίσεις χρεών σε έως 120 δόσεις που θα κατατεθούν σήμερα στη Βουλή και αφορούν φορολογούμενους με οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορία και ΟΤΑ. Οι θεσμοί ήταν από την αρχή αντίθετοι υποστηρίζοντας ότι τις ρυθμίσεις προκαλείται ζημία στην «κουλτούρα πληρωμής».

Προαπαιτούμενα που άπτονται της 3η αξιολόγησης, όπως η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, η εφαρμογή του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και ουρές από την 2η αξιολόγηση.