Κομοτηνή: Ένας αγρότης με 450 περιστέρια από τα Αμάραντα της Ροδόπης

0
Κομοτηνή:  Ένας αγρότης  με 450 περιστέρια από τα Αμάραντα της Ροδόπης

Ο Γκιουρτσή Ορχάν από τα Αμάραντα της Ροδόπης χαίρεται όσο κανείς να βρίσκεται κοντά στους 450 φίλους του, τα περιστέρια του. «Είμαι σαράντα χρόνια περιστεράς, από οκτώ ετών παιδάκι έχω περιστέρια. Τώρα τελευταία έχω κάνει μια  πολύ καλή συλλογή με 47 ράτσες . Ό,τι ωραίο πετά στον ουρανό από περιστέρια,  το έχω στη συλλογή μου » δηλώνει με καμάρι. Τι κι αν η σύζυγός του «γκρινιάζει» γλυκά  βλέποντας τον να σπαταλά χρόνο πολύτιμο στην καθημερινή τους φροντίδα, εκείνος μιλά για ένα χόμπι που από τα παιδικά του ακόμη χρόνια του δίνει χαρά.

«Όπως οι άλλοι βρίσκουν ικανοποίηση παίζοντας χαρτιά για παράδειγμα, εγώ απολαμβάνω την συντροφιά των περιστεριών και νιώθω χαρούμενος.» δηλώνει και σημειώνει ότι ακόμη και στα καφενεία συζητά γι αυτά. Περιστέρια από τις πιο φημισμένες ράτσες , με εντυπωσιακά χρώματα και φτερά. «Ό,τι δεν έχουμε κάνουμε αλλαγές με τους φίλους και τα βρίσκουμε για τη συλλογή μας.»

Αγρότης στο επάγγελμα πριν βρεθεί στα χωράφια του δεν ξεχνά πρωί και βράδυ να τα φροντίσει, να τους προσφέρει τροφή και  φρέσκο νερό. «Το καλοκαίρι λόγω των εργασιών δεν έχω πολύ χρόνο, αλλά τα απαραίτητα γίνονται» δηλώνει σημειώνοντας πως όλα είναι εμβολιασμένα.

«Ειδικά τα ταχυδρομικά περιστέρια είναι τα πιο έξυπνα. Εγώ έχω τα περισσότερα για ομορφιά, κάποια από αυτά  πετούν ψηλά και κάνουν τούμπες στο κατέβασμα τους, είναι πολύ εντυπωσιακά.»
Ο κο Γκιουρτσή Ορχάν δηλώνει με καμάρι πως μετά την οικογένεια του αγαπά πολύ τα περιστέρια, τους φτερωτούς φίλους του, που όσο ψηλά ή μακριά κι αν πετάξουν δεν ξεχνούν να επιστρέψουν σε εκείνον.
Φώτο: Ο κος Γκιουρτσή Ορχάν ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

http://bit.ly/2JXh8SE