Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας:Ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

0
Κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας:Ταξιδιωτική οδηγία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Κλιμακώνεται η ένταση Ουάσινγκτον –Άγκυρας με αφορμή μεταξύ άλλων και την πρόθεση της Τουρκίας να αγοράσει συστοιχίες του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για την Τουρκία με την οποία καθιστούν απαγορευτικό προορισμό την χώρα για τους Αμερικανούς πολίτες «λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων»

Στην οδηγία αναφέρεται επίσης ότι «τρομοκρατικές ομάδες σχεδιάζουν επιθέσεις στην Τουρκία, επιθέσεις χωρίς προειδοποίηση σε τουριστικές τοποθεσίες, εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, εστιατόρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις και κοινόχρηστους χώρους».

Την ίδια ώρα, η προμήθεια συστοιχιών του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ.

«Παρομοίως, η αμφισβήτηση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 είναι σαν να αμφισβητεί κανείς τα κοινά σχέδια του NATO και τη συλλογική έννοια της ασφάλειας», τόνισε ο Τσελίκ σε δημοσιογράφους στην έδρα του AKP στην Άγκυρα.

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να μετατρέψουν τον ανταγωνισμό τους στην αγορά όπλων σε ζήτημα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία έχουν επιδεινωθεί με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τους S-400, που δεν είναι συμβατοί με τα ΝΑΤΟϊκά συστήματα.

Η Ουάσινγκτον φοβάται επίσης ότι η αγορά των S-400 θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια των «αόρατων» μαχητικών F-35. Η Τουρκία συμμετέχει στην παραγωγή των αεροσκαφών αυτών.

Πηγή:ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE