Η αυξημένη συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα «απειλεί» τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

0
Η αυξημένη συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα «απειλεί» τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα
αυξημένη συγκέντρωση μεθανίου στην
Η αυξημένη συγκέντρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα «απειλεί» τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η αύξηση των εκπομπών του μεθανίου στην ατμόσφαιρα τα τελευταία χρόνια. Και μπορεί το διοξείδιο του άνθρακα να είναι το «αέριο του θερμοκηπίου» με τη μεγαλύτερη συσσώρευση στην ατμόσφαιρα, αλλά το μεθάνιο είναι το πιο ισχυρό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις του μεθανίου αυξήθηκαν ξανά το 2018 κατά 10,77 ppb (μέρη ανά δισεκατομμύριο μόρια αέρα), φθάνοντας τα 1.858 ppb και συμβάλλοντας πλέον κατά το ένα έκτο στην παγίδευση της θερμότητας στη Γη, έναντι των δύο τρίτων που είναι το αποτέλεσμα από τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η αύξηση των εκπομπών του μεθανίου τα τελευταία χρόνια προβληματίζει τους ειδικούς, που ανησυχούν για το αν είναι τελικά δυνατόν να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής που επηρεάζει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και άλλων ζωντανών οργανισμών στη Γη.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα των “Financial Times”, “The Independent” και “New Scientist”,  η τάση ανόδου των εκπομπών των «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη «Συμφωνία του Παρισιού» για το κλίμα, επισημαίνουν οι ειδικοί, που αδυνατούν να δώσουν μια ικανοποιητική εξήγηση για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

Η Ρεμπέκα Φίσερ, του Πανεπιστημίου Royal Holloway του Λονδίνου, ανέφερε: «Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η αύξηση του μεθανίου προέρχεται κυρίως από ‘φυσικές’ εκπομπές, όπως οι θερμότεροι υγροβιότοποι, ή από αυξημένες ανθρωπογενείς εκπομπές όπως η γεωργία και τα ορυκτά καύσιμα».

Στην περίπτωση που τα επίπεδα του μεθανίου συνεχίσουν να αυξάνουν με τον ίδιο ρυθμό, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος της Συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή να περιορισθεί η άνοδος της θερμοκρασίας το πολύ στους δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (ήδη έχει αυξηθεί κατά ένα βαθμό).

Το μεθάνιο μένει στην ατμόσφαιρα για πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, ωστόσο είναι κατά περίπου 28 φορές πιο ισχυρό. Προέρχεται τόσο από φυσικές-βιολογικές, όσο και από ανθρωπογενείς πηγές. Το μεθάνιο εμφανίζει αυξητική τάση στην ατμόσφαιρα από το 2007, η οποία για άγνωστο λόγο έχει επιταχυνθεί στο διάστημα των τελευταίων πέντε ετών. Συγκεκριμένα, για το διάστημα 2013-2018 οι εκπομπές μεθανίου αυξήθηκαν κατά 50% περίπου σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία 2007-2012.

Μια πιθανή εξήγηση για την αύξηση του μεθανίου στην ατμόσφαιρα είναι ότι ο κόσμος γίνεται ολοένα και πιο ζεστός, με αποτέλεσμα να απελευθερώνεται περισσότερο μεθάνιο από τους υγροβιότοπους των τροπικών περιοχών, πυροδοτώντας έτσι μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας, στο πλαίσιο ενός συνεχούς φαύλου κύκλου. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι τεράστιες ποσότητες μεθανίου εκλύονται από τα πολυπληθή μικρόβια στα στάσιμα νερά βάλτων. Τα ζώα της κτηνοτροφίας, οι χωματερές, και η διαρροή φυσικού αερίου από το υπέδαφος αποτελούν άλλες, μη ανθρωπογενείς πηγές εκπομπής μεθανίου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Independent/ Financial Times/ New Scientist

Φωτογραφία: AP /Luca Bruno

 

 

 

http://bit.ly/2JXh8SE