Η αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ πρώτο θέμα στο σημερινό Eurogroup

0
Η αποδέσμευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ πρώτο θέμα στο σημερινό Eurogroup

Η αποδέσμευση της δόσης του ενός περίπου δισεκατομμυρίου ευρώ από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος είναι το πρώτο θέμα συζήτησης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup που ξεκινά στις 9 ώρα Ελλάδας και πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι. Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ από τον ESM, μετά και τη θετική εισήγηση για την εκταμίευση στο χθεσινό EuroWorking Group.

Τα εν λόγω κεφάλαια, υπενθυμίζεται ότι δεν αποτελούν νέο δάνειο αλλά την επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έλαβαν θετική εισήγηση από τους επιτελείς τους (EuroWorking Group), που συνεδρίασαν την Τετάρτη προκειμένου να αξιολογήσουν την έκθεση των θεσμών για την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις «απαραίτητες» ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης.

Εάν το σημερινό Eurogroup επικυρώσει τη θετική εισήγηση των θεσμών και του EWG θα ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης, συμπεριλαμβανομένων των ψηφοφοριών σε ορισμένα κοινοβούλια, όπως το γερμανικό.

Το ενδιαφέρον από την επόμενη εβδομάδα στρέφεται στην Ουάσινγκτον όπου θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ. Το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται στο ποσό των 9,5 δισ. ευρώ και η συζήτηση αφορά την πρόωρη αποπληρωμή ενός ποσού ύψους 3,5- 4 δισ. ευρώ. καθώς τοκίζεται με επιτόκιο 5,13%.

Την ίδια ώρα, η επόμενη έκδοση ομολόγου συνεχίζει να απασχολεί το διεθνή Τύπο. Συγκεκριμένα, οι εφημερίδες Le Figaro και La Tribune αναδημοσιεύουν το τηλεγράφημα του Reuters, που αναφέρεται στα σχέδια της Ελλάδας για νέα έξοδο στις χρηματαγορές με την έκδοση ενός ακόμα ομολόγου μέχρι το καλοκαίρι.

http://bit.ly/2JXh8SE