Ενίσχυση του Ισλάμ και σαρία στο Μπρουνέι

0
Ενίσχυση του Ισλάμ και σαρία στο Μπρουνέι

Να «ενισχυθεί» η ισλαμική παιδεία στη χώρα του ζήτησε σήμερα  ο σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολκιάχ, ενώ ισχύει πλέον  νέα νομοθεσία  που  έχει  ως βάση τη σαρία και μεταξύ άλλων προβλέπει τον λιθοβολισμό μέχρι θανάτου των ομοφυλοφίλων .

Ο νέος ποινικός κώδικας έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από μη κυβερνητικές οργανώσεις, χώρες και προσωπικότητες που ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτό το μικρό κράτος, πλούσιο σε υδρογονάνθρακες, που βρίσκεται στο νησί του Βόρνεο.

Ο κατάλογος των αδικημάτων που τιμωρούνται με θάνατο έχει μεγαλώσει και πλέον σε αυτόν περιλαμβάνονται ο βιασμός, η μοιχεία –για τους μουσουλμάνους–, η κλοπή και η προσβολή του προφήτη Μωάμεθ.

Οι ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες στο Μπρουνέι είναι αντιμέτωποι με διακρίσεις εδώ και χρόνια. Μέχρι πρότινος η ανώτατη ποινή για ομοφυλοφιλικές πράξεις ήταν δέκα χρόνια κάθειρξη. Τώρα σύμφωνα με τη σαρία η πιο αυστηρή ποινή για την ομοφυλοφιλία είναι ο λιθοβολισμός μέχρι θανάτου. Οι όροι για την καταδίκη σε αυτή την ποινή είναι ιδιαίτεροι. ο κατηγορούμενος θα πρέπει να ομολογήσει το έγκλημά του ή να το έχει διαπράξει ενώπιον τουλάχιστον τεσσάρων μαρτύρων που να είναι διατεθειμένοι να καταθέσουν.

Η νέα νομοθεσία εισάγει επίσης την δημόσια μαστίγωση ως τιμωρία για την άμβλωση και τον ακρωτηριασμό για την κλοπή. Ποινικό  αδίκημα είναι επίσης η έκθεση των παιδιών των μουσουλμάνων σε θρησκευτικές πεποιθήσεις και πρακτικές κάθε άλλης θρησκείας πλην του ισλάμ.

Ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ, που κυβερνά το Μπρουνέι με σιδηρά πυγμή από το 1967, δεν ανακοίνωσε επισήμως στη σημερινή του ομιλία την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, όμως ζήτησε να ενισχυθεί το ισλάμ στη χώρα.

Προς το παρόν δεν μπορεί να εκτιμηθεί η αντίδραση του πληθυσμού απέναντι στην εφαρμογή της σαρίας, καθώς στο Μπρουνέι οι περισσότεροι από τους 435.000 κατοίκους αποφεύγουν να επικρίνουν τον σουλτάνο. Αυτός ωστόσο διαβεβαιώνει ότι έχει τη στήριξη της μουσουλμανικής κοινότητας, που αποτελεί το 70% του πληθυσμού.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA

http://bit.ly/2JXh8SE