Διεθνής Ημέρα Μουσείων και Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων στο Μουσείο Κοτσανά

0
2019 66
2019 66

Το Σάββατο 18/5 το Μουσείο Κοτσανά (Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι) γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για παιδιά και ενήλικες. Παρουσιάζονται αναλυτικά οι δράσεις:

«Η γέννηση και εξέλιξη της μουσικής στην Αρχαία Ελλάδα»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες

Ένα ταξίδι στην έκθεση «Αρχαία Ελληνικά Μουσικά Όργανα και Παιχνίδια» θα δώσει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει το πρώτο τραγούδι των αρχαίων Ελλήνων, αλλά και να γνωρίσει, μέσα από μία περιήγηση σε 45 πλήρως λειτουργικά ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, τον ρόλο που έπαιζαν στην καθημερινή τους ζωή.

Ώρα: 10:00 π.μ.

«Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες

Μια περιήγηση στην έκθεση «Αρχαία Ελλάδα–Οι Απαρχές των Τεχνολογιών», θα φέρει τον επισκέπτη σε επαφή με τις πρώτες εφευρέσεις καθώς και  τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν για την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ο επισκέπτης θα έχει επίσης την  ευκαιρία να μάθει ποιες ήταν οι πιο εμβληματικές προσωπικότητες που συνέβαλαν στη γέννηση και ανάπτυξη της τεχνολογίας στην αρχαία Ελλάδα.

Ώρα: 11:00 π.μ.

«Τηλεπικοινωνίες και κρυπτογραφία»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες

Πώς επικοινωνούσαν και έστελναν κωδικοποιημένα μηνύματα οι αρχαίοι Έλληνες; Σε έναν ειδικό διαδραστικό χάρτη τοποθετήστε σωστά τους πυρσούς του Αγαµέµνονα και ανακοινώστε την πτώση της Τροίας! Μάθετε και λειτουργήστε την «πυρσεία», τον πρώτο οπτικό τηλέγραφο της ιστορίας. Λάβετε και στείλτε στους φίλους σας κωδικοποιηµένα µηνύµατα και… σώστε την πόλη ή… παίξτε το «χαλασµένο τηλέφωνο». Μάθετε και λειτουργήστε τον «υδραυλικό τηλέγραφο» του Αινεία, την πρώτη συσκευή τηλεπικοινωνίας στον κόσµο, και γίνετε οι πιο γρήγοροι «φρυκτωροί» της ιστορίας. Κατασκευάστε τα «τετράδια» και τα «µολύβια» των αρχαίων Ελλήνων και γράψτε, στείλτε και διαβάστε κρυπτογραφικά µηνύµατα µε τον κώδικα του Πολυβίου. Κατασκευάστε την «κρυπτεία σκυτάλη», στείλτε χρήσιµα µηνύµατα για τους «φίλους» σας και ακατανόητα στους «εχθρούς» σας.

Ώρα: 12:00 π.μ.

«Αστρονομία, από τη θεωρία στην εφαρμογή»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις Υπολογιστικές μηχανές της Αρχαιότητας. Θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στον ελληνικό ακροφωνικό άβακα και θα θέσουν σε λειτουργία τον μηχανισμό των Αντικυθήρων. Θα ανακαλύψουν  επίσης, και άλλα αστρονομικά όργανα, τον σκοπό τους αλλά και τον τρόπο εφαρμογής και λειτουργίας τους.

Ώρα: 14:00

«Αρμονία»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες

Ο Πυθαγόρας εκτός από φιλοσοφία και μαθηματικά μελέτησε και τη μουσική. Οι ενδιαφερόμενοι θα ανακαλύψουν πώς κατάφερε να συνδυάσει τρεις κλάδους που φαντάζουν διαφορετικοί μεταξύ τους.

Ώρα: 15:00

Το Μουσείο Κοτσανά -με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Νύχτας Μουσείων- καλεί (το Σάββατο 18/5) τους μικρούς και μεγάλους φίλους του να «ταξιδέψουν» παρατηρώντας τον ουρανό και τ ’άστρα

 «Οι αρχαίοι Έλληνες μετρούν.. τ’ άστρα!»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες

Οι αστερισμοί στην Αρχαία Ελλάδα, η σημασία τους στην ζωή των αρχαίων Ελλήνων και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιοποίηση τους. Λεπτομερής ανάλυση αντικειμένων, τα οποία βρίσκονται στην μόνιμη συλλογή του μουσείου και που αποτέλεσαν βασικά εργαλεία της ναυσιπλοΐας αλλά και της καθημερινότητας τους.

-Αρχαία Ελλάδα -Αστρονομία -Αστερισμοί αρχαίας Ελλάδας -Οι περίοδοι της αρχαίας ελληνικής αστρονομίας- οι Σχολές -Οι αστρονόμοι της Αρχαίας Ελλάδας και οι θεωρίες τους -Τα παρατηρητήρια της Αρχαίας Ελλάδας (αστεροσκοπεία) -Τα αστρονομικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων. (μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αστρολάβος του Πτολεμαίου, πλινθίς του Ιππάρχου, τετράντας Ιππάρχου)

Ώρα: 19:00

«Η θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων και η χρήση της τεχνολογίας.
Η θεότητα της Νύχτας, του Ουρανού και της Σελήνης.»

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά και ενήλικες

Η θρησκεία των αρχαίων Ελλήνων, οι τρόποι έκφρασης της πίστης τους και οι προσπάθειες ενίσχυσης αυτής μέσω τεχνολογικών εφευρέσεων. Ανάλυση της λατρείας των θεοτήτων της Νύχτας, του Ουρανού και της Σελήνης.

-Αρχαία Ελλάδα  -Θρησκεία -Ναοί -Χρήση αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας στους ναούς -Θεότητα Νυκτός -Θεότητα Ουρανού -Θεότητα Σελήνης

Ώρα: 20:00

  • Γενικές πληροφορίες

-Είσοδος Ελεύθερη

-Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 15 άτομα

-Τα προγράμματα πραγματοποιούνται στο «Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας», Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι, 10671, Αθήνα.

-Τηλέφωνο επικοινωνίας: 211 411 0044.

Το Μουσείο Κοτσανά έχει προταθεί ως «Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2019» από το European Museum Forum (EMF).

 

http://bit.ly/2JXh8SE