Βίτσας: Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό με συνευθύνη όλων

0
Βίτσας: Ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό με συνευθύνη όλων

Επίσκεψη στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στο Σχιστό πραγματοποίησαν 30 υψηλόβαθμα στελέχη επικοινωνίας των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών του Club Venice μετά από πρόσκληση των Υπουργείων Ψηφιακής και Μεταναστευτικής πολιτικής. Ο διοικητής της δομής ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων.

«Σκοπός μου ήταν να καταλάβουν οι άνθρωποι που ήρθαν εδώ ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια προσέγγισης κυρίως του προσφυγικού προβλήματος, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να αντιληφθούμε και να αφουγκραστούμε το πρόβλημα που υπάρχει για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και ως χώρα αλλά και ως Ευρώπη στο πρόβλημα που έχει προκύψει» επεσήμανε ο αναπληρωτής προϊστάμενος στη Δομή Φιλοξενίας Σχιστού, Γιώργος Κραλόγλου.

Η δομή προσωρινής υποδοχής στο Σχιστό φιλοξενεί περίπου 780 άτομα εκ των οποίων 28 είναι ασυνόδευτα ανήλικα, ένα 66% είναι από το Αφγανιστάν, 24% από την Συρία και σε μικρότερα ποσοστά από το Ιράν και το Ιράκ.

«Σήμερα επισκεφθήκαμε μια από τις 26 δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν πάμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση, θέλουμε απλά να δείξουμε ποια είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στις δομές που υπάρχουν στη χώρα μας μεταξύ των οποίων και αυτή η δομή του Σχιστού» τόνισε η Φωτεινή Παντιώρα, ειδική γραμματέας επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων

«Είμαστε εκπρόσωποι επικοινωνίας, όχι πολιτικοί. Αυτό που κάνουμε είναι να διευκολύνουμε το κανάλι ανάμεσα στο τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει λόγω των πολιτικών που χαράζονται, να επικοινωνήσουμε στους ευρωπαίους πολίτες για τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τα κράτη μέλη της. Τι θα επικοινωνήσετε (για εδώ) λοιπόν; Θα επικοινωνήσουμε ότι βλέπουμε ότι έχουν γίνει βελτιώσεις, θα τους ενημερώσουμε ότι πρέπει να ενισχύσουμε την συνεργασία ανάμεσα στους φορείς που είναι υπεύθυνοι αυτού του μεγάλου εγχειρήματος είπε ο Βιντσέντζο Λε Βότσι, Γενικός Γραμματέας του Club of Venice.

Για συνευθύνη στο προσφυγικό μίλησε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου σημειώνοντας ότι «Η Ελλάδα δεν είναι αποθήκη ψυχών. Η Ελλάδα απαιτεί ζητάει να υπάρχει ένα καταμερισμός της ευθύνης. Δηλαδή κάποιους να τους εξετάζουμε εμείς και βεβαίως στο βαθμό που γίνεται να τους εντάσσουμε στην ελληνική κοινωνία αλλά και κάποιοι άλλοι να πηγαίνουν και να εξετάζονται από άλλες χώρες και αυτές οι άλλες χώρες να αναλαμβάνουν την ευθύνη».

Ο Υπουργός συνέχισε την ενημέρωση των εκπροσώπων επικοινωνίας των κρατών μελών της ΕΕ σε μια ανοιχτή κουβέντα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο προσφυγικό και πως μπορούν να επιλυθούν.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη

http://bit.ly/2JXh8SE