Βήματα συνεργασίας με υπογραφή συμφωνιών

0
2019 1
2019 1

Νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας σηματοδοτεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια και η υπογραφή σημαντικών μνημονίων και συμφωνιών που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τον ιστορικό χαρακτήρα της επίσκεψής του τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας οτι είναι μια σημαντική ημέρα για ολόκληρα τα Βαλκάνια, ενώ υπογράμμισε τη βούληση των δύο χωρών να εργαστούν για την ορθή και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τον χαιρετισμό του στο 1ο επιχειρηματικό Φόρουμ στα Σκόπια, αναφέρθηκε στην ίδρυση πρεσβειών στις δύο χώρες και στη διάνοιξη δεύτερης συνοριακής διόδου, αλλά και στη συμφωνία των υπουργείων Άμυνας, με την οποία η Ελλάδα θα αναλάβει τον έλεγχο και την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, κάτι που διεκδικούσε η Τουρκία στο πρόσφατο παρελθόν.

Διαμορφώνουμε το παρόν για να ζήσουν τα παιδιά μας το μέλλον, είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Η επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη κριθεί στη συνείδηση των Ελλήνων.Αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει οποιαδήποτε επικοινωνιακή απόπειρα εξωραϊσμού της από τον κ.Τσίπρα.Θα το συνειδητοποιήσει στις κάλπες της 26ης Μαΐου ή και νωρίτερα, αν προκαλέσει εθνικές εκλογές,ανέφερε η ΝΔ.

Η επίσκεψη Τσίπρα, μαζί με επιχειρηματίες, στη Βόρεια Μακεδονία αποδεικνύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, εκτός από τους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς, υπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου, που διεκδικούν μερίδια απ’ τις αγορές των Βαλκανίων και θα κερδίσουν από τις μπίζνες στη γειτονική χώρα, σχολίασε το ΚΚΕ.

«Η Βόρεια Μακεδονία για πρώτη φορά και με επίσημο τρόπο δίνει προβάδισμα στη συνεργασία της με ελληνικές επιχειρήσεις και αναγνωρίζει τη χώρα μας και ιδιαίτερα την ελληνική Μακεδονία ως την πρωτεύουσα δύναμη της περιοχής» τονίζει το Ποτάμι.

«Πολλές φορές έχουν γίνει επισκέψεις, όπως και στην Αμερική, ωστόσο δεν έφεραν τίποτα μόνο δημόσιες σχέσεις για τον πρωθυπουργό», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων .

Πηγή: A’ Πρόγραμμα

Σχετική είδηση: Ιστορική επίσκεψη Α. Τσίπρα στα Σκόπια – Οι συμφωνίες (video)

http://bit.ly/2JXh8SE