«Αποχωρισμοί» της Σοφίας Χιλλ στο αρχαίο θέατρο Απτέρας

0
«Αποχωρισμοί» της Σοφίας Χιλλ στο αρχαίο θέατρο Απτέρας

Μια ξεχωριστή παράσταση υπό τον γενικό τίτλο «Αποχωρισμοί»  -έναν ερανισμό σκηνών από αρχαίες τραγωδίες που πραγματεύονται το συναίσθημα της απώλειας- θα παρουσιάσει η Σοφία Χιλλ  στο αρχαίο θέατρο Απτέρας το Σάββατο 29 και την Κυριακή 30 Ιουνίου 2019.

«Ως άνεμος γαρ απλώς επετάσθη» (γιατί απλά σαν άνεμος πέταξε): ο παραπάνω στίχος ολοκλήρωνε την επιγραφή επιτύμβιας στήλης του 3ου αιώνα μ.Χ. από νεκροταφείο της Απτέρας, όπου ο Νείκων αποχαιρετούσε με οδύνη τη νεαρή γυναίκα του Συμφέρουσα, που πρόωρα και αιφνίδια πέταξε σαν άνεμος μακριά στον κόσμο των νεκρών.

Το συναίσθημα της απώλειας, το αμετάκλητο του θανάτου αλλά και του χωρισμού αποτελεί το πιο συνταρακτικό γεγονός στον ανθρώπινο βίο, το οποίο η κάθε εποχή αντιμετωπίζει και αναπαριστά με τον δικό της τρόπο. Ο αποχαιρετισμός στον αρχαίο κόσμο ήταν προσφιλές θέμα αγγειογράφων, γλυπτών αλλά και των μεγάλων τραγικών που απέδωσαν με τον ποιητικό τους λόγο σπαρακτικές σκηνές αποχωρισμού από όλες τις ανθρώπινες στιγμές και σε όλες τις εκφάνσεις τους: ενός αποχωρισμού που γίνεται εν ζωή θάνατος για όσους μένουν, όπως ο Νείκων, και βιώνουν την τραγικότητα της απώλειας.

Η παράσταση διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, με δελτίο εισόδου

http://bit.ly/2JXh8SE