Ανησυχούν Βρετανία-Γαλλία-Γερμανία για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν

0
Ανησυχούν Βρετανία-Γαλλία-Γερμανία  για το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν

Tην ανησυχία τους εκφράζουν με επιστολή τους προς τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών οι πρεσβευτές της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στον ΟΗΕ  για την «τάση» αύξησης της «δραστηριότητας» εντός των ορίων του προγράμματος του Ιράν για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

«Παραμένει ζήτημα που μας προκαλεί βαθιά ανησυχία», αναφέρουν οι πρεσβευτές για την ιρανική δραστηριότητα, διότι «έχει αποσταθεροποιητική επίπτωση στην περιοχή και αυξάνει τις υπάρχουσες εντάσεις».

Όπως αναφέρουν το Φεβρουάριο εκτοξεύτηκε ένας ιρανικός δορυφόρος με όχημα έναν πύραυλο «Σαφίρ», που οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν ότι εκπληρώνει τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί οπλικό σύστημα ικανό να φέρει πυρηνική γόμωση, ενώ τον ίδιο μήνα παρουσιάστηκε μια νέας εκδοχή του πυραύλου εδάφους-εδάφους «Ντεζφούλ», που επίσης θεωρούν ότι είναι «πολύ πιθανό» να μπορεί να φέρει πυρηνική κεφαλή.

Οι τρεις ευρωπαίοι διπλωμάτες ζητούν από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «πλήρη και λεπτομερή» παρουσίαση της ιρανικής δραστηριότητας στο πεδίο της ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων στην προσεχή αναφορά του στο ΣΑ όσον αφορά την Ισλαμική Δημοκρατία.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία που είχε κλειστεί ανάμεσα στην ομάδα 5+1 και την Τεχεράνη προέβλεπε ότι το ιρανικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας θα τελούσε υπό μακρόχρονους, αυστηρούς περιορισμούς και υπό μόνιμη επιτήρηση, προκειμένου να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενο η χώρα να χρησιμοποιήσει ουράνιο ή πλουτώνιο για να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Η συμφωνία, που αρχικά υπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γερμανία, προέβλεπε ταυτόχρονα ότι σε αντάλλαγμα, θα αίρονταν οι κυρώσεις που έπλητταν την ιρανική οικονομία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία πέρυσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE