Ανησυχία Γκουτέρες για κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Λιβύη

0
2019 74
2019 74

Για τον κίνδυνο να ξεσπάσει μια σύγκρουση στη Λιβύη, προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μετά τη μετακίνηση προς το δυτικό τμήμα της χώρας μονάδων των δυνάμεων που ελέγχουν το ανατολικό της τμήμα. Οι μονάδες αυτές ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες νότια της Τρίπολης με αντίπαλα στρατεύματα που είναι πιστά στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση καθώς ετοιμαζόταν να συναντηθεί με τους Λίβυους ηγέτες σε μήνυμά του στο Twitter.

«Μου προκαλεί μεγάλη ανησυχία η μετακίνηση στρατιωτικών μονάδων που γίνεται στη Λιβύη και ο κίνδυνος αντιπαράθεσης. Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση. Μόνον ένας ενδολιβυκός διάλογος μπορεί να λύσει τα λιβυκά προβλήματα.»σημείωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ

Ο Γκουτέρες  δήλωσε  κατά την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Λιβύης ότι ο ίδιος είναι προσηλωμένος σε μια πολιτική διαδικασία των Λίβυων ηγετών που θα οδηγήσει στην ειρήνη, τη σταθερότητα, τη δημοκρατία και την ευημερία στη χώρα.

Ωστόσο χθες μονάδες του Λιβυκού Εθνικού Στρατού μετακινήθηκαν προς τη δυτική Λιβύη κι ενεπλάκησαν σε εχθροπραξίες για σύντομο διάστημα με μια αντίπαλη δύναμη, πιστή στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σε μια κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στα αντίπαλα μέρη στην χώρα.

Διπλωμάτες και αναλυτές αιφνιδιάστηκαν από την προέλαση των μονάδων αυτών, καθώς η προσοχή ήταν στραμμένη στη γειτονική Αλγερία, όπου ο πρώην, πλέον, πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα υπέβαλε την παραίτησή του προχθές Τρίτη έπειτα από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του.

Η Λιβύη, όπου η κατάσταση παραμένει χαοτική μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, βρίσκεται μοιρασμένη ανάμεσα στα εδάφη που ελέγχει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, που εδρεύει στην Τρίπολη, και οι παραστρατιωτικές οργανώσεις που δηλώνουν πίστη σε αυτήν, και στα εδάφη που ελέγχουν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στα ανατολικά, όπου έχει εγκατασταθεί μια παράλληλη κυβέρνηση κι ένα εναλλακτικό κοινοβούλιο.

Ο Χάφταρ έχει μετατραπεί σε μείζονα παίκτη στη βορειοαφρικανική χώρα και έχει την υποστήριξη της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που θέλουν να επιτρέψουν την επικράτηση ισλαμιστών και τζιχαντιστών. Οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν επίδοξο μιμητή του Καντάφι.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ ελέγχουν την ανατολική και πρόσφατα επεκτάθηκαν στη νότια Λιβύη.  Χθες Τετάρτη βράδυ, έγινε, μάχη  μιας ώρας, ανάμεσα στις δυνάμεις του και μια αντίπαλη στρατιωτική δύναμη πιστή στον πρωθυπουργό της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φάγεζ αλ Σάρατζ στη Γαριάν, που κράτησε περίπου μία ώρα. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες.

Οι εξελίξεις στη Λιβύη χαρακτηρίζονται πλήγμα για τον ΟΗΕ και τις δυτικές χώρες που προσπαθούν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει συμφωνία Σάρατζ-Χάφταρ και να μοιραστούν την εξουσία.

Πηγη: ΑΠΕ -ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE