Αλβανία: Επεισόδια έξω από την έδρα της κυβέρνησης στα Τίρανα

0
2019 210
2019 210

Τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν χθες στα Τίρανα, σε νέες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. 

Η διαδήλωση ξεκίνησε αργά χθες το απόγευμα, με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων σε τεταμένο κλίμα, όπως μετέδωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν, σε πολλές περιπτώσεις, να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να πλησιάσουν την έδρα της κυβέρνησης. Έριξαν μπογιά στην πρόσοψη του κτιρίου ακολούθησαν συγκρούσεις πετροπόλεμος και ρίψη χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. Άλλοι επιχείρησαν να προσεγγίσουν το κοινοβούλιο αλλά απωθήθηκαν

Από την πλευρά του, ο Έντι Ράμα καταδίκασε τις βίαιες ταραχές και διατύπωσε την εκτίμηση ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πάρει «τον δρόμο της αυτοκαταστροφής».

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, που οργανώνει τις κινητοποιήσεις, έχει διαμηνύσει ότι αυτές θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν μέχρις ότου παραιτηθεί ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και προκηρυχθούν εκλογές.

Σε ομιλία που εκφώνησε ενώπιον των διαδηλωτών, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά κάλεσε σε «αντίσταση και εξέγερση για την ανατροπή Ράμα», την αποχώρηση της κυβέρνησης και τη συγκρότηση μιας μεταβατικής μέχρι τη διενέργεια εκλογών.

Και στις προηγούμενες κινητοποιήσεις στα τέλη Μαρτίου είχαν σημειωθεί βίαιες συμπλοκές και προσαγωγές διαδηλωτών.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE