Έρευνα: Οι σφήκες διαθέτουν μια ικανότητα λογικής παρόμοια με αυτή του ανθρώπου

0
Έρευνα: Οι σφήκες διαθέτουν μια ικανότητα λογικής παρόμοια με αυτή του ανθρώπου
οι σφήκες διαθέτουν μια ικανότ
Έρευνα: Οι σφήκες διαθέτουν μια ικανότητα λογικής παρόμοια με αυτή του ανθρώπου

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τις πρώτες βάσιμες ενδείξεις για το ότι η σφήκα διαθέτει μια ικανότητα λογικής, ώστε να χρησιμοποιεί ήδη γνωστές σχέσεις προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα σε σχέση με άγνωστες σχέσεις.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι επιστήμονες πραγματοποίησαν έρευνες σε διάφορα ήδη σπονδυλωτών ζώων, όπως μαϊμούδες, πουλιά και ψάρια, που έχουν την ικανότητα να εξάγουν συμπεράσματα χάρη σε συσχετισμούς, κάτι που ο άνθρωπος κάνει εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η μοναδική έως τώρα μελέτη σε μη σπονδυλωτά (τις μέλισσες) δεν είχε οδηγήσει στη διαπίστωση πως τα συγκεκριμένα έντομα έχουν ανάλογη ικανότητα με αυτή του ανθρώπου. Η πιθανή εξήγηση για το ότι οι μέλισσες δεν διαθέτουν μια ικανότητα λογικής είναι πως το μικρό νευρικό σύστημα της μέλισσας αποτελεί εμπόδιο για την συγκεκριμένη λογική ικανότητα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής την εξελικτική βιολόγο Ελίζαμπεθ Τίμπετς, του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας «Biology Letters», πραγματοποίησαν πειράματα με δύο κοινά είδη σφηκών (Polistes dominula και Polistes metricus), επιβεβαιώνοντας ότι τελικά οι σφήκες διαθέτουν λογική ενώ οι μέλισσες όχι.

Συγκεκριμένα, από τη νέα μελέτη διαπιστώθηκε ότι, παρόλο που οι σφήκες διαθέτουν ένα νευρικό σύστημα παρόμοιο σε μέγεθος με αυτό των μελισσών (μικρότερο από κόκκο ρυζιού, με ένα εκατομμύριο νευρώνες),  επιδεικνύουν μια περισσότερο πολύπλοκη κοινωνική συμπεριφορά η οποία έχει, πιθανότατα, βοηθήσει στην εξέλιξη της λογικής τους ικανότητας (ως προς την πραγματοποίηση συσχετισμών και την εξαγωγή συμπερασμάτων).

«Δεν λέμε ότι οι σφήκες χρησιμοποιούν την παραγωγική λογική για να λύσουν ένα πρόβλημα, αλλά φαίνεται να χρησιμοποιούν γνωστές σχέσεις για να βγάλουν συμπεράσματα σε σχέση με άγνωστες σχέσεις», εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας, η οποία μελετά τη συμπεριφορά των σφηκών εδώ και 20 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Elizabeth Tibbetts

http://bit.ly/2JXh8SE