Έρευνα: Οι γάτες «του σπιτιού» έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες (και να τις μεταδώσουν στους ανθρώπους)

0
Έρευνα: Οι γάτες «του σπιτιού» έχουν λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες (και να τις μεταδώσουν στους ανθρώπους)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας, οι οικόσιτες γάτες που μένουν μέσα στο σπίτι αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους μόλυνσης από διάφορα παράσιτα σε αντίθεση με τις γάτες που «τριγυρίζουν» και εκτός σπιτιού. Μια πιο «προστατευμένη» γάτα εξασφαλίζει καλύτερη υγεία και στους ανθρώπους που την φροντίζουν επισημαίνουν –μέσω της μελέτης τους- οι επιστήμονες του τμήματος Δασοκομίας και Επιστημών της Άγριας Ζωής στο Πανεπιστήμιο Auburn της Αλαμπάμα, στις ΗΠΑ, με επικεφαλής την Κέιλι Τσαλκόφσκι.

Οι γάτες που δεν μένουν αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, αλλά βγαίνουν σε εξωτερικούς χώρους έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μολυνθούν από παράσιτα ή από παθογόνους παράγοντες σε σχέση με τις γάτες που ζουν αποκλειστικά εντός σπιτιού.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι, ορισμένες από τις ασθένειες από τις οποίες προσβάλλονται οι γάτες που ζουν σε εξωτερικούς χώρους είναι δυνατόν να μεταδοθούν και στους ανθρώπους. Από τα στοιχεία της μελέτης προκύπτει μάλιστα ότι, όσο πιο μακριά από τον ισημερινό βρίσκονται τα οικόσιτα αιλουροειδή, τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσουν κάποιο μικρόβιο ή ιό αν περνούν χρόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας, «Κάθε μοίρα γεωγραφικού πλάτους αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης κατά 4%«. «Νομίζουμε ότι οι τροπικές περιοχές έχουν περισσότερη άγρια ζωή, περισσότερα παράσιτα. Αλλά προκύπτει ότι το γεωγραφικό πλάτος λειτουργεί αντίστροφα», δήλωσε η ίδια στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Στο πλαίσιο της μελέτης –τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Biology Letters της Royal Society of London–  οι επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερες από 20 παλαιότερες σχετικές έρευνες, εξετάζοντας 19 διαφορετικά παθογόνα γάτων σε περισσότερες από 12 χώρες (Ελβετία, Ισπανία, Καναδάς, Αυστραλία, Γερμανία, Ολλανδία, Βραζιλία, Πακιστάν κα).

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τα αποτελέσματα της μελέτης ήταν τα ίδια για σχεδόν όλες τις νόσους, περιλαμβανομένης της ασκαρίασης (της ασθένειας που προκαλείται από το παράσιτο-σκουλήκι ασκαρίς) και του μονοκυτταρικού παράσιτου που προκαλεί την τοξοπλάσμωση (και οι δύο ασθένειες μεταδίδονται στον άνθρωπο).

«…Όπου και αν βρίσκεσαι στον κόσμο, το να κρατάς μέσα στο σπίτι την γάτα σου είναι ένας καλός τρόπος για να την κρατάς υγιή, μακριά από μολυσματικές νόσους», κατέληξε η Τσαλκόφσκι, επικεφαλής της μελέτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://bit.ly/2JXh8SE