Έρευνα: Κακόβουλο λογισμικό «αλλοιώνει» αποτελέσματα εξετάσεων εμφανίζοντας ψεύτικους καρκινικούς όγκους

0
Έρευνα: Κακόβουλο λογισμικό «αλλοιώνει» αποτελέσματα εξετάσεων εμφανίζοντας ψεύτικους καρκινικούς όγκους

Ένα κακόβουλο πρόγραμμα λογισμικού, το οποίο μπορεί να «αλλοιώσει» τις μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες ενός ασθενή και να εμφανίσει ανύπαρκτους καρκινικούς όγκους, ξεγελώντας τους γιατρούς, δημιουργήθηκε από ισραηλινούς ερευνητές.

Οι ερευνητές του κέντρου κυβερνο-ασφάλειας του Πανεπιστημίου Μπεν Γκουριόν έκαναν γνωστό ότι προχώρησαν στη δημιουργία του κακόβουλου λογισμικού, όχι για να εξαπατήσουν γιατρούς και ασθενείς, αλλά για να «προειδοποιήσουν» τους αρμόδιους σχετικά με το πόσο εύκολο είναι -στις μέρες μας- να «αλλοιώσει» ένας χάκερ ακόμη και τα αποτελέσματα ιατρικών-διαγνωστικών εξετάσεων.

Σύμφωνα και με δημοσιεύματα της Washington Post και του BBC, το πρόγραμμα δοκιμάστηκε αρχικά σε μαγνητικές και αξονικές τομογραφίες πνευμόνων, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί, ώστε να παράγει και άλλου είδους ψευδείς διαγνώσεις, (π.χ. ανύπαρκτων όγκων του εγκεφάλου, θρομβώσεων του αίματος, καταγμάτων ή προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη).

Στο πλαίσιο του «πειράματος», το λογισμικό «αλλοίωσε» τα αποτελέσματα 70 απεικονιστικών εξετάσεων. Ως εκ τούτου τρεις έμπειροι ακτινολόγοι ξεγελάστηκαν, έχοντας πειστεί ότι οι ασθενείς τους έπασχαν πράγματι από καρκίνο. Το λογισμικό κατάφερε ακόμα να μπερδέψει και τα συστήματα αυτόματης διάγνωσης με τεχνητή νοημοσύνη.  Σημειώνεται ότι, το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, αλλάζοντας τα αποτελέσματα των τομογραφιών, έτσι ώστε οι ασθενείς που έχουν όντως καρκίνο να «φαίνονται» υγιείς και τελικά να μην λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, το γεγονός ότι τα ψηφιακά αρχεία των διαγνωστικών εξετάσεων δεν είναι κρυπτογραφημένα, ούτε έχουν ψηφιακές υπογραφές τα καθιστά πιο «ευάλωτα» σε πιθανές επιθέσεις χάκερ. Οι ειδικοί επισημαίνουν ακόμα ότι, πολλά ιατρικά-διαγνωστικά κέντρα δεν προστατεύουν επαρκώς τα δίκτυα στα οποία αποθηκεύονται τα δεδομένα-αποτελέσματα εξετάσεων των ασθενών και συνεπώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να δεχθούν επιθέσεις από κακόβουλους χάκερς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC

 

 

 

http://bit.ly/2JXh8SE