Έρευνα: Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα μπορούσε να ξεπεράσει τα δύο μέτρα έως το 2100

0
Έρευνα: Η άνοδος της στάθμης των θαλασσών θα μπορούσε να ξεπεράσει τα δύο μέτρα έως το 2100

Σύμφωνα με τις νέες λιγότερο αισιόδοξες εκτιμήσεις των επιστημόνων, είναι πιθανό να υπάρξουν «βαριές συνέπειες για την ανθρωπότητα» εφόσον- σε πολλές παράκτιες πόλεις της Γης και σε ολόκληρα νησιωτικά κράτη– επιβεβαιωθεί ο φόβος ότι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών μπορεί να ξεπεράσει και τα δύο μέτρα ως το 2100. Οι ειδικοί εκτιμούν πως υπάρχει πιθανότητα 5% κάτι τέτοιο να συμβεί και προειδοποιούν ότι, οι ανεξέλεγκτες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και άλλων «αερίων των θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα, καθώς και η επιτάχυνση της τήξης των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής είναι πιθανό να οδηγήσουν στην  υπερδιπλάσια άνοδο της στάθμης των υδάτων σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της σχετικής κλιματικής έκθεσης του ΟΗΕ.

Μπορεί η Διακυβερνητική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή από το 2013 να θεωρεί ως πιο πιθανή την άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά μισό έως ένα μέτρο μέχρι το 2100, ωστόσο αυτή η εκτίμηση χαρακτηρίζεται υπερβολικά «συντηρητική» από πολλούς επιστήμονες.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του BBC και του New Scientist, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόναθαν Μπάμπερ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ,  θεωρούν ότι η άνοδος των υδάτων μπορεί να φθάσει σχεδόν τα 2,4 μέτρα έως το 2100 και προειδοποιούν ότι, η επιβεβαίωση μιας τέτοιας εξέλιξης θα συνεπάγεται καταστροφικές συνέπειες για τους παράκτιους οικισμούς και τα νησιωτικά κράτη στον πλανήτη.

«Αν δούμε κάτι τέτοιο μέσα στα επόμενα 80 χρόνια, θα πρέπει να αναμένουμε μια κοινωνική κατάρρευση σε κλίμακα αδιανόητη», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης. «Πολλά μικρά νησιωτικά κράτη, ιδίως εκείνα του Ειρηνικού, ουσιαστικά θα γίνουν ακατοίκητα. Μιλάμε για μια υπαρξιακή απειλή γι’ αυτές τις χώρες».

«Η κρίση των προσφύγων από τη Συρία είχε ως συνέπεια περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι να έλθουν στην Ευρώπη. Ο αριθμός αυτός είναι σχεδόν 200 φορές μικρότερος από όσους θα ξεσπιτωθούν από μια άνοδο της θάλασσας κατά δύο μέτρα», εξήγησε o Μπάμπερ.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως σε περίπτωση που ένα από τα χειρότερα «σενάρια» για το μέλλον του πλανήτη γίνει πραγματικότητα,  όχι μόνο περιοχές όπως το Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές θα απειληθούν, αλλά τον ίδιο κίνδυνο θα αντιμετωπίσουν μεγαλουπόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Λος ‘Αντζελες, το Ρίο ντε Τζανέιρο και η Σαγκάη. Οι ερευνητές τονίζουν ότι, αν η άνοδος των υδάτων ξεπεράσει πράγματι τα δύο μέτρα ως το 2100, περίπου 1,79 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα ξηράς θα μπορούσαν να καλυφθούν από νερό (μια έκταση μεγάλη όσο η Λιβύη) και έως 187 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πιθανό να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια ή τις επιχειρήσεις τους.

Αξιολογώντας τις απόψεις 22 κορυφαίων επιστημόνων για το πώς οι πάγοι της Γης μπορεί να αντιδράσουν στην κλιματική αλλαγή, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια μικρή αλλά όχι αμελητέα πιθανότητα (μία στις 20) η στάθμη των θαλασσών να ανέβει πάνω από δύο μέτρα έως το 2100, αν η άνοδος της θερμοκρασίας έως τότε φτάσει τους πέντε βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Προκειμένου να επισημάνει την κρισιμότητα της κατάστασης, ο  Μπάμπερ ανέφερε: «Αν σας έλεγα ότι υπάρχει μια πιθανότητα στις 20 να σας πατήσει αυτοκίνητο, αν διασχίζατε το δρόμο, δεν θα τον πλησιάζατε. Ακόμη και μια πιθανότητα της τάξης του 1% σημαίνει ότι μια πλημμύρα που συμβαίνει μια φορά στα 100 χρόνια, είναι κάτι που θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής σας. Νομίζω ότι μια πιθανότητα 5% συνιστά σοβαρό κίνδυνο. Μπορούμε ακόμη να κάνουμε κάποιες επιλογές, αλλά πρέπει να τις κάνουμε πολύ γρήγορα».

Τα αποτελέσματα της μελέτης των ερευνητών δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ BBC/ New Scientist

 

http://bit.ly/2JXh8SE