Έναρξη της εαρινής επίθεσης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

0
Έναρξη της εαρινής επίθεσης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν την ετήσια εαρινή τους επίθεση παρόλο που συνεχίζονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ και με εκπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης, τους οποίους αναμένεται να συναντήσουν την επόμενη εβδομάδα.

«Το τζιχαντιστικό μας καθήκον δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη», επεσήμαναν οι Ταλιμπάν σε ανακοίνωση του εκπροσώπου τους Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, η οποία αναρτήθηκε στο Twitter καθώς και στον ιστότοπο της οργάνωσης.

Η εαρινή επίθεση των Ταλιμπάν σηματοδοτεί τη λεγόμενη «εποχή των μαχών», αν και τα τελευταία χρόνια οι επιθέσεις τους συνεχίζονταν και τον χειμώνα.

Πρόσφατα έχουν ξεκινήσει ειρηνευτικές προσπάθειες, όμως οι Ταλιμπάν και η κυβέρνηση του Αφγανιστάν ελπίζουν ότι οι επιτυχίες τους στο πεδίο της μάχης θα ενισχύσουν τη θέση τους και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2018 πολλούς γύρους διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Μέλη της αντιπολίτευσης στο Αφγανιστάν συναντήθηκαν επίσης με τους Ταλιμπάν στη Μόσχα τον Φεβρουάριο.

Ένας δεύτερος δια-αφγανικός διάλογος, με στόχο, σύμφωνα με τις δύο πλευρές, την «ανταλλαγή απόψεων» είναι προγραμματισμένος για τις 19 με 21 Απριλίου στη Ντόχα.

«Αν και μεγάλο μέρος της πατρίδας μας έχει απελευθερωθεί από τον εχθρό, οι ξένες δυνάμεις κατοχής εξακολουθούν να ασκούν στρατιωτική και πολιτική επιρροή στην ισλαμική μας χώρα», συνεχίζει η ανακοίνωση των Ταλιμπάν, επισημαίνοντας ότι η επιχείρηση φέτος έχει ονομαστεί αλ Φατ («νίκη» στα αραβικά).

«Έχουν δοθεί εντολές να ξεκινήσουν συντονισμένα επιχειρήσεις της αλ Φατ» με στόχο «να εξαλειφθούν οι συμπατριώτες μας που υπηρετούν στις τάξεις του στρατού, την αστυνομίας και των παραστρατιωτικών οργανώσεων τις οποίες χρησιμοποιούν οι εισβολείς για δικούς τους σκοπούς», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

http://bit.ly/2JXh8SE